Το Athens Security Forum 2024 ολοκληρώθηκε με επιτυχία για ακόμα μία χρονιά, συγκεντρώνοντας πλήθος εκπροσώπων του ακαδημαϊκού κόσμου, φοιτητές, ερευνητές και μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Νοεμβρίου στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, με τη φετινή θεματική να είναι «Η Ευρώπη σε Σταυροδρόμι: Διατλαντική Γέφυρα ή Ρήγμα;». Τα πάνελ επικεντρώθηκαν σε μια σειρά επίκαιρων στρατηγικών ζητημάτων που αφορούν την Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς και στις σύγχρονες προκλήσεις που απειλούν την εθνική, περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια.
Η πρώτη ημέρα περιλάμβανε θεματικές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, τις ευρωατλαντικές σχέσεις, και τον ρόλο των ΗΠΑ στην Ευρασία. Στη συνέχεια, η συζήτηση στράφηκε στις επιπτώσεις των δύο πολέμων στη γειτονιά μας — του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και του πολέμου στη Μέση Ανατολή — με ιδιαίτερη έμφαση στη γεωπολιτική της Ανατολικής Μεσογείου. Η ημέρα έκλεισε με συζήτηση για την ελληνική στρατηγική και εξωτερική πολιτική έως το 2030.
Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με ζητήματα που αφορούν την Κίνα και τον ρόλο της στο περιφερειακό και διεθνές σύστημα. Με τη συμμετοχή κορυφαίων ομιλητών από ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, τα πάνελ ανέδειξαν στρατηγικά ζητήματα που αποτυπώνουν τους στόχους της Κίνας σε έναν κόσμο υπό μετάβαση. Το πρώτο πάνελ ήταν αφιερωμένο στον ρόλο της Κίνας στην περιφερειακή ασφάλεια της Ευρώπης και της Μεσογείου. Ο Øystein Tunsjø, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Norwegian Institute for Defence Studies, εστίασε στο διπολικό γεωπολιτικό σύστημα που διαμορφώνεται από την αντιπαλότητα ΗΠΑ-Κίνας, ενώ ο Χρίστος Κουρτέλης, Επίκουρος Καθηγητής Ευρωπαϊκής Δηµόσιας Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστηµίου πραγματοποίησε μια συγκριτική ανάλυση των πολιτικών επιρροής της Ε.Ε. και της Κίνας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Το συντονισμό του πάνελ είχε ο Τάσος Πανουτσόπουλος, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του China Program
Η κεντρική ομιλία της ημέρας έγινε από την Aynne Kokas, Καθηγήτρια CK Yen και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σπουδών Μέσων Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. Η ομιλία εστίασε στη διακίνηση δεδομένων, την ανάγκη για προστασία της ψηφιακής κυριαρχίας της Ελλάδας στο παγκόσμιο εμπόριο, και στη χρήση δεδομένων για στρατιωτικούς σκοπούς
Το δεύτερο πάνελ της ημέρας επικεντρώθηκε στις τεχνολογικές προκλήσεις και τους κινδύνους στις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας, όπου μεταξύ άλλων οι ομιλητές συζήτησαν για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, την επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά και τον ρόλο της Κίνας στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Συμμετείχαν ο Clark Banach, Διευθυντής Προγραµµάτων στο Aletheia Research Institution και Teaching Professor στο Πανεπιστήμιο Canisius, ο Ηλίας Ρουμπάνης, κύριος ερευνητής στο ΙΔΙΣ, και ο Πλάμεν Τόντσεφ, Επικεφαλής του Τμήματος Ασίας στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, με συντονίστρια την Aynne Kokas.
Η ημέρα συνεχίστηκε με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του ΙΔΙΣ και του China Center του Ηνωμένου Βασιλείου, επισφραγίζοντας τη σινο-ελληνική ακαδημαϊκή συνεργασία.
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με πάνελ αφιερωμένα στις γεωοικονομικές προκλήσεις στη Μέση Ανατολή και στη θαλάσσια ασφάλεια στη Μεσόγειο.
Το Athens Security Forum 2024 υπήρξε μια μοναδική ευκαιρία συνάντησης ακαδημαϊκών, διεθνών εμπειρογνωμόνων, και υπεύθυνων χάραξης πολιτικής για τη συζήτηση καίριων γεωπολιτικών και στρατηγικών ζητημάτων, καθώς και του ρόλου της Ελλάδας και της Ευρώπης σε ένα ρευστό γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.